Skip to main content
Tampilan KhasHeightsBerita

Transformasi Pembangunan Melalui Projek Rel Hubungan Pantai Timur (ECRL)

By Oktober 6, 2023No Comments
Transformasi Pembangunan Melalui Projek Rel Hubungan Pantai Timur (ECRL) 06

Dalam siri ini, perhatian kita bertumpu kepada projek-projek infrastruktur besar di Malaysia yang berfungsi sebagai tulang belakang pertumbuhan dan pembangunan negara. Dalam setiap artikel, kita akan mengkaji pelbagai projek, meneroka kepentingan, skop, dan impak yang mereka terhadap kemajuan negara.

Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) berdiri teguh sebagai bukti dedikasi Malaysia terhadap kemajuan dan ketersambungan.

Dengan jangkaan panjangnya kira-kira 665km, ECRL dijangka membentuk semula aksesibiliti, peluang, dan potensi kawasan ini.

Pada asasnya, ECRL direka untuk menyediakan pengangkutan yang cekap dan lancar untuk penumpang dan kargo. Dengan menghubungkan bandar-bandar utama, pusat industri, dan pelabuhan penting, link rel ini menjadi nadi untuk aktiviti ekonomi, pelancongan, dan perdagangan.

Ia bukan sahaja berkenaan bergerak dari destinasi A ke destinasi B; ia mampu membuka potensi pantai timur dan mendorongnya ke pentas kebangsaan dan antarabangsa.

ECRL membabitkan empat negeri iaitu Kelantan, Terengganu, Pahang dan Selangor kini mencapai kemajuan 40.81 peratus

Berdasarkan kemajuan ini, projek ini dijangka siap mengikut jadual ditetapkan iaitu akhir 2026.

Manfaat ECRL adalah meluas dan pelbagai. Dari segi ekonomi, ia merupakan pemacu pertumbuhan, dan mampu menarik pelaburan.

Pelancongan akan berkembang pesat apabila pelancong diberikan peluang untuk meneroka kepelbagaian dan kecantikan kawasan pantai timur.

Sejak 2017 sehingga suku pertama tahun ini, projek ECRL telah melibatkan lebih daripada 2,100 syarikat tempatan yang merangkumi kontraktor, perunding, dan pembekal.

Komuniti tempatan sepanjang laluan akan menyaksikan aksesibiliti yang lancar kepada pusat bandar, pendidikan, penjagaan kesihatan, dan pasaran.

ext

This will close in 20 seconds