Skip to main content
HeightsTip & Panduan

Strategi Menempah Bahan Sewaktu Pasaran Tidak Stabil

By Julai 28, 2023Ogos 11th, 2023No Comments
Manfaat Kaedah ‘Prefabrication’ Dalam Pembinaan 05

Sebagai kontraktor, anda tahu kepentingan untuk terus berada di hadapan. Ini bermakna mempunyai kepekaan sewaktu pasaran yang tidak dapat diramalkan dan kekal selangkah di hadapannya.

Ini juga bermakna bekerjasama dengan ahli-ahli pasukan anda dari permulaan projek dan merancang secara strategik untuk bahan yang diperlukan untuk membawa projek itu membuahkan hasil.

Realitinya ialah kos bahan dalam industri pembinaan sentiasa berubah-ubah. Peningkatan permintaan global baru-baru ini untuk bahan seperti keluli, simen, kayu dan lain-lain telah membawa kepada kenaikan kos.

Lonjakan ini telah menjejaskan bajet pembinaan dan menyebabkan kontraktor-kontraktor bergelut untuk mendapatkan bahan yang mereka perlukan untuk menyiapkan projek mereka masing-masing.

Untuk mengelakkan kenaikan harga yang berbangkit ini, kontraktor mesti mengambil pendekatan proaktif. Salah satu strategi yang paling berkesan adalah untuk mendapatkan bahan lebih awal.

Ini bermakna memperuntukkan masa untuk bertemu dengan ahli pasukan anda, termasuk jurutera dan pembina, untuk menilai dokumen reka bentuk dan menentukan bahan yang diperlukan.

Dengan mendapatkan bahan ini lebih awal, kontraktor boleh mengunci harga, memastikan kos kekal stabil sepanjang tempoh projek. Selain itu, ia memberi kelonggaran tambahan sekiranya sebarang pelarasan atau keadaan yang tidak dijangka boleh menjejaskan bahan yang diperlukan.

Ia juga penting untuk mempertimbangkan fleksibiliti semasa merancang keperluan bahan. Dengan keadaan pasaran yang tidak menentu, mempunyai pelan sandaran boleh menjadi perbezaan antara projek yang berjaya dan yang gagal.

Sudah tentu, mendapatkan bahan lebih awal untuk projek ada cabarannya, terutamanya dengan keadaan pasaran yang tidak menentu. Walau bagaimanapun, dengan bekerjasama dengan pembekal yang boleh dipercayai, kontraktor boleh menyelaraskan proses perolehan mereka dan memastikan mereka mempunyai akses kepada bahan yang diperlukan.

mceia 1

This will close in 20 seconds