Skip to main content
Pandangan GlobalHeights

HK Mengguna Semula Pusat Pengasingan untuk Latihan Pembinaan

By Julai 28, 2023Ogos 11th, 2023No Comments
Manfaat Kaedah ‘Prefabrication’ Dalam Pembinaan 07

Kerajaan Hong Kong telah mengumumkan rancangan untuk menukar pusat pengasingan Covid-19 yang dibina khas kepada kemudahan latihan untuk kumpulan belia beruniform dan pusat lain untuk melatih pekerja industri pembinaan.

Langkah ini bertujuan untuk memberi manfaat kepada masyarakat, ekonomi, dan mata pencarian rakyat. Hong Kong Free Press melaporkan bahawa Biro Pembangunan akan mengubah suai kemudahan di Tsing Yi dan San Tin untuk kegunaan jangka pendek.

Biro Dalam Negeri dan Hal Ehwal Belia menguruskan pusat di Tsing Yi untuk aktiviti-aktiviti seperti upacara menaikkan bendera, kawad dan sebagainya.

Majlis Industri Pembinaan pula telah menganjurkan kursus latihan dan ujian perdagangan, termasuk latihan di tapak untuk kaedah Pembinaan Bersepadu Modular (Modular Integrated Construction) yang.

Maklum balas Hong Kong terhadap varian Omicron pada awal 2022 melibatkan peningkatan pembinaan kemudahan pengasingan untuk pesakit COVID-19 dengan gejala ringan. Pemaju tempatan meminjamkan tanah untuk kemudahan ini, manakala kerajaan tanah besar China membekalkan bahan binaan dan bekalan lain yang diperlukan.

Semasa gelombang kelima Hong Kong, yang memuncak pada Mac 2022, bandar itu mengalami jumlah kes baharu COVID-19 yang mengejutkan, dengan lebih 70,000 dilaporkan positif setiap hari. Malangnya, gelombang ini juga mengakibatkan kadar kematian berkaitan COVID tertinggi di kalangan negara maju, seperti yang dilaporkan oleh Bloomberg.

ace

This will close in 20 seconds