Skip to main content
BeritaHeights

Pengerusi CIDB: ICW 2023 Bangkit Lebih Kuat

By November 20, 2023No Comments
1

International Construction Week (ICW) 2023 secara rasmi bermula dengan majlis pembukaan yang meriah pada 16 November di Pusat Dagangan dan Pameran Antarabangsa Malaysia (MITEC). YB Yusuf Bin Abd Wahab, Pengerusi CIDB Malaysia, menyampaikan ucapannya dengan mengucapkan terima kasih kepada Menteri Kerja dan menekankan impak transformatif Kerangka Kelayakan Kemahiran Pembinaan (CSQF).

Dalam ucapan beliau, Pengerusi Yusuf Bin Abd Wahab mengucapkan terima kasih kepada Menteri Kerja, Dato Sri Alexander Nanta Linggi, atas dedikasinya terhadap pembangunan industri pembinaan. Beliau menekankan kepentingan CSQF dalam membentuk masa depan kepakaran pembinaan di Malaysia. CSQF berperanan sebagai pendekatan terstruktur untuk pembangunan kemahiran dan latihan dalam industri ini, memastikan individu dilengkapi dengan pengetahuan dan kebolehan yang betul.

Pengerusi juga menyambut baik Menteri Infrastruktur, Perumahan & Pembangunan Bandar dari Zambia, Yang Berhormat Jurutera Charles Milupi, yang menghadiri acara tersebut.

Walaupun menghadapi cabaran, termasuk pandemik COVID-19, CIDB Malaysia berjaya menganjurkan ICW sebelum ini secara maya, merangsang inovasi dan kerjasama. Beliau berkata: “Di tengah cabaran masa lalu, termasuk pandemik COVID-19 yang dahsyat, industri pembinaan menunjukkan daya ketahanan dan keazaman. Walaupun dengan rintangan itu, CIDB Malaysia dapat mengatur International Construction Week secara maya dengan berjaya. Ini memastikan semangat inovasi dan kerjasama terus berkembang, walaupun menghadapi ketidakpastian.”

ICW 2023, dalam edisi ke-22, kembali sebagai acara fizikal di MITEC, memperkenalkan BuildXpo yang pertama – Pameran Industri Pembinaan Bangunan Antarabangsa Malaysia. BuildXpo, yang menampilkan 200 gerai pameran daripada 50 syarikat penyertaan, telah mempamerkan inovasi terkini dan dikunjungi oleh lebih daripada 10,000 pengunjung.

ace

This will close in 20 seconds