Skip to main content
BeritaHeights

Menteri Nanta Galakkan Pertumbuhan Mampan dalam Industri Pembinaan

By November 20, 2023No Comments
2

Dalam satu upacara bersejarah di Pusat Pameran dan Perdagangan Antarabangsa Malaysia (MITEC), YB Dato Sri Alexander Nanta Linggi, Menteri Kerja Raya Malaysia, secara rasminya melancarkan International Construction Week (ICW) 2023 dan BuildXpo 2023 pada Nov 15. Acara ini, yang dianjurkan oleh Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (CIDB) Malaysia dan Kementerian Kerja Raya Malaysia.

Dalam ucapannya, Nanta menekankan kepentingan industri pembinaan sebagai pemangkin dinamik untuk kelestarian ekonomi dan kemajuan masyarakat. Beliau mengakui komitmen para profesional dan pembina yang hadir, serta peranan penting mereka dalam mendorong Malaysia ke hadapan.

“Industri pembinaan mencipta peluang yang dapat merentasi sektor-sektor, dari pembuatan hingga perkhidmatan. Ia melambangkan kemajuan ekonomi dan masyarakat, mendorong kemakmuran dan infrastruktur yang lebih baik,” kata Nanta.

Menteri kemudiannya menekankan perubahan penting yang dihadapi industri pembinaan, bergerak dari sekadar mendirikan struktur ke arah membina masa depan yang mampan untuk rakyat dan planet. Tema acara, “Leading ESG in Construction”, mencerminkan komitmen kolektif ke arah pembangunan mampan.

โ€œPilihan kita hari ini akan memberi kesan kepada generasi masa hadapan, mempengaruhi bukan hanya landskap fizikal tetapi juga struktur sosial masyarakat kita dan kompas etika yang membimbing tindakan kita,” katanya.

Mengenai pertumbuhan yang mengagumkan dalam sektor pembinaan Malaysia, Menteri Nanta Linggi memberikan pandangan statistik mengenai kejayaan 9,144 projek hingga September 2023. Projek-projek ini, dengan pelaburan berjumlah RM147 bilion, mencerminkan keaktifan industri pembinaan. Secara signifikan, 91% daripada projek-projek ini dikelola oleh kontraktor tempatan, menunjukkan kepakaran mereka dalam membentuk landskap infrastruktur Malaysia.

โ€œStatistik ini melambangkan kemajuan, pembangunan, dan janji yang teguh untuk masa depan yang lebih cerah. Pelaburan infrastruktur hari ini membuka jalan untuk peningkatan konektiviti, pendidikan yang lebih baik, penjagaan kesihatan yang baik, dan kualiti hidup yang lebih tinggi untuk setiap rakyat Malaysia.โ€

ace

This will close in 20 seconds