Skip to main content
HeightsBerita

Lebuhraya Pantai Barat Melangkah ke Hadapan dengan Empat Lagi Jajaran

By Julai 28, 2023Ogos 15th, 2023No Comments
Manfaat Kaedah ‘Prefabrication’ Dalam Pembinaan

Bersedia untuk peningkatan lalu lintas yang besar di Lebuhraya Pantai Barat dan Laluan Persekutuan 5! Apabila siap sepenuhnya, jalan raya ini, sepanjang 275.8km, dijangka menerima 300,000 kenderaan setiap hari.

Utusan Malaysia melaporkan bahawa ini ramalan berkemungkinan akan dicapai pada penghujung tahun depan atau awal 2025. Tetapi peningkatan trafik telah pun bermula, dengan pembukaan jajaran di Bandar Bukit Raja dan lokasi lain di Perak.

Aliran trafik telah melonjak sebanyak 60% pada tahun ini sahaja. Ketua Eksekutif WCE, Lyndon Alfred Felix, berkata empat jajaran baharu (Seksyen 1, 2, 6, dan 11) meliputi Banting, Lebuhraya Lembah Klang Selatan (SKVE), Assam Jawa, dan Taiping (Selatan) akan dibuka tahun ini.

Sementara itu, penyiapan Seksyen 4, sambungan Lebuhraya Persekutuan, berada pada tahap 99%! Bahagian ini akan dibuka kepada orang ramai sebaik sahaja pengambilan tanah di sekitar Jalan Kebun untuk Seksyen 3, menghubungkan ke Lebuhraya KESAS di Shah Alam, dimuktamadkan.

Seterusnya, WCE akan mengutamakan pembinaan jajaran akhir – Seksyen 7 di Tanjung Karang. Beliau menambah bahawa bahagian ini, yang sepanjang 29.5km, bakal menghubungkan dengan Jalan Kuala Selangor-Teluk Intan di Laluan Persekutuan 5.

Lebuhraya ini bukan sahaja menjimatkan masa perjalanan anda sehingga satu jam, tetapi ia juga direka khusus untuk kenderaan komersial.

WCE kebanyakannya paras dan mempunyai selekoh yang lebih sedikit, menjadikannya sesuai untuk kenderaan berat. Penduduk di sekitar Shah Alam, Klang dan Kuala Langat kini boleh menikmati perjalanan tanpa kerumitan menuju ke utara tanpa perlu bergelut dengan kesesakan lalu lintas Kuala Lumpur atau kesesakan daerah Hulu Selangor, Gombak dan Hulu Langat.

ace

This will close in 20 seconds