Skip to main content
Pandangan GlobalKisah KejayaanHeights

Kejayaan Gamuda di Taiwan: RM3.45 Bilion untuk Projek MRT

By Januari 12, 2024No Comments
Kejayaan Gamuda di Taiwan: RM3.45 Bilion untuk Projek MRT

Gamuda Bhd Malaysia sekali lagi menunjukkan kepakaran dalam arena antarabangsa dengan memenangi kontrak reka dan bina dalam usaha bersama bagi Projek Laluan Mass Rapid Transit (MRT) Kaohsiung di Taiwan. Projek ini dianugerahkan oleh kerajaan Bandar Kaohsiung dan bernilai RM3.45 bilion.

Kejayaan ini menandakan projek rel yang ketiga di Taiwan, menegaskan kehadiran kukuh Gamuda di negara itu. Syarikat Malaysia ini sebelum ini mencatat kejayaan dengan pembinaan Laluan Kaohsiung MRT Orange pada tahun 2008. Pada tahun 2022, Gamuda juga berjaya mendapatkan projek rel bawah tanah Bandar Taoyuan bernilai RM2.13 bilion di Taipei, yang memperkukuh reputasinya dalam industri pembinaan.

Pengaruh Gamuda di Taiwan merangkumi enam projek infrastruktur utama, termasuk jambatan laut Guantang, tembok laut pelabuhan Taipei, dan talian penghantaran bawah tanah 161kV Songshu ke Guanfeng. Portfolionya yang berkembang di Taiwan menekankan juga kecemerlangan Malaysia dalam industri pembinaan global.

Usaha terbaru ini melibatkan pembinaan Laluan Kaoshiung Mass Rapid Transit Yellow Line, merangkumi laluan sepanjang 22.8km. Ia terdiri daripada seksyen bawah tanah sepanjang 21.9km, dilengkapkan dengan sebahagian laluan tinggi (elevated) sejauh 0.9km dan mempunyai sejumlah 23 stesen yang merangkumi enam daerah, iaitu NiaoSong, SanMin, LingYa, XinXing, FengShan, dan QianZhen.

Kemenangan kontrak besar ini bukan sahaja mengukuhkan kepakaran Gamuda, tetapi juga mencerminkan pengaruh dan kejayaan Malaysia dalam arena pembinaan global.

ace

This will close in 20 seconds