Skip to main content
Tampilan KhasHeightsBerita

Singapura Minat Memahami Inisiatif BIM dan IBS Malaysia Melalui CIDB

By Januari 12, 2024No Comments
Kejayaan Gamuda di Taiwan: RM3.45 Bilion untuk Projek MRT

Singapura telah menyatakan minat untuk memahami inisiatif Permodelan Maklumat Bangunan (BIM) dan Sistem Industri Bangunan (IBS) Malaysia melalui kerjasama dengan Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB).

Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi, menyatakan bahawa minat ini juga termasuk penyesuaian BIM dan IBS dalam pelaksanaan Sistem Pengangkutan Pintar (ITS).

Beliau menyatakan bahawa perkara ini telah disampaikan kepada beliau oleh Menteri Pembangunan Negara dan Menteri Bertanggungjawab bagi Integrasi Khidmat Sosial Singapura, Desmond Lee, semasa kunjungan rasmi pemimpin Singapura ke pejabatnya di sini pada 10 Oktober.

“Minat ini sepenuhnya selaras dengan usaha perancangan bandar Singapura yang menggalakkan prinsip reka bentuk hijau dan teknologi pintar.

Dalam hal ini, saya menyambut baik hasrat itu dan percaya satu jalinan kerjasama strategik boleh dilaksanakan dalam masa terdekat untuk kedua-dua negara saling mempelajari dan berkongsi kepakaran bagi mencapai kebaikan bersama,” kata Alexander dalam hantaran di Facebook.

mceia 1

This will close in 20 seconds