Skip to main content
HeightsBeritaAcara & Pengumuman

Inisiatif Baharu Meningkatkan Akses kepada Bahan Binaan Berkualiti untuk Kontraktor Kecil Malaysia

By Januari 8, 2024No Comments
Inisiatif Baharu Meningkatkan Akses kepada Bahan Binaan Berkualiti untuk Kontraktor Kecil Malaysia

Dalam langkah penting untuk meningkatkan kualiti dan kemampuan pembinaan di Malaysia, Persatuan Pengedar Bahan Binaan Malaysia (BMDAM) giat menggalakkan firma pembinaan bersaiz kecil dan sederhana, terutamanya yang memegang lesen G1 hingga G4, untuk mendapatkan bahan mereka secara terus daripada kilang dan pembekal yang berkaitan dengan BMDAM.

Menurut kenyataan CIDB pada 15 Disember, desakan ini bertujuan menawarkan kontraktor ini akses kepada bahan binaan pada kadar borong, meningkatkan keupayaan mereka untuk bersaing dalam kos tanpa menjejaskan kualiti.

CIDB telah mengesahkan bahawa bahan yang disediakan oleh ahli BMDAM disertakan dengan Sijil Pematuhan Standard (PPS), memastikan kontraktor G1 hingga G4 dapat memenuhi keperluan kualiti dan keselamatan yang erat yang dimandatkan untuk projek kerajaan yang dijadualkan untuk tempoh belanjawan 2024. Pensijilan ini adalah sebahagian daripada dorongan yang lebih meluas oleh CIDB untuk meningkatkan piawaian pembinaan secara menyeluruh.

Di bawah Perintah CIDB (Pindaan Jadual Keempat) 2021, wajib bagi semua pihak yang berkenaan dalam proses pembinaan, daripada pengilang kepada kontraktor, untuk mengesahkan bahawa bahan binaan di tapak pembinaan mempunyai PPS aktif daripada CIDB. Pematuhan kepada piawaian ini adalah kritikal, kerana ketidakpatuhan Akta CIDB 1994 (Akta 520) boleh mengakibatkan denda yang besar antara RM10,000 hingga RM500,000.

Kontraktor dan pihak lain dalam sektor pembinaan digesa untuk sentiasa dimaklumkan tentang keperluan dan sumber yang ada. Untuk butiran lanjut mengenai piawaian, pematuhan dan proses perolehan, pihak berkenaan boleh melayari laman web rasmi CIDB atau menghubungi Talian CIDB di +603 5567 3300.

Perkembangan ini mewakili komitmen CIDB untuk mempertingkatkan integriti industri pembinaan dan merupakan seruan untuk bertindak bagi entiti pembinaan yang lebih kecil agar sejajar dengan penanda aras kualiti negara.

ace

This will close in 20 seconds