Skip to main content
HeightsBerita

Gamuda Meterai MOU untuk Menyampaikan Kursus TVET IBS Digital

By Julai 27, 2023Ogos 11th, 2023No Comments
Mah Sing Raih Anugerah Deloitte 05

Gamuda Berhad telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) dengan Institut VTAR untuk memperkenalkan kursus TVET mengenai Sistem Binaan Berindustri Digital (Digital IBS) di Malaysia.

Dilancarkan pada September 2023, kerjasama RM30 juta ini akan memperkenalkan Sijil dalam Pembuatan Digital dalam Pembinaan. Selaras dengan ini, Gamuda Land merancang untuk membina lebih 3,000 unit setiap tahun, dengan 90% menggunakan teknologi Digital IBS.

Jika anda seorang pelajar Malaysia yang berminat dalam pembuatan digital dalam pembinaan, lihat program Sijil dalam Pembuatan Digital dalam Pembinaan. Program latihan selama 24 bulan ini memberi peluang yang sangat baik untuk belajar dan mengasah kemahiran dalam industri ini.

Semasa program ini, anda akan mendapat tiga bulan latihan kemahiran insaniah (soft skills) di VTAR, diikuti dengan 21 bulan latihan sambil bekerja dalam persekitaran kerja sebenar.

Anda juga akan mendapat penilaian akhir anda di kilang Digital IBS Gamuda di Banting, Selangor. Ini bermakna anda akan mempunyai banyak peluang untuk belajar, berlatih dan menyempurnakan kemahiran anda. Teknologi IBS Digital Gamuda mendigitalkan keseluruhan proses, daripada reka bentuk berasaskan awan (Cloud-based) kepada pembuatan robotik dan pemasangan seperti Lego di tapak.

Kaedah ini mampu mengurangkan pergantungan kepada pekerja asing tidak mahir sehingga 55%. Faedahnya tidak berhenti di situ; dengan peningkatan dalam produktiviti dan kecekapan, terdapat juga pengurangan 40% dalam karbon terkandung.

mceia 1

This will close in 20 seconds