Skip to main content
Pendapat & PerspektifHeights

AI Berpotensi Mengubah Cara Pasukan C&I Mengurus Projek

By Julai 27, 2023Ogos 9th, 2023No Comments
Mah Sing Raih Anugerah Deloitte 02

Teknologi AI dapat mengubah cara pasukan C&I (Pembinaan & Infrastruktur ataupun dikenali sebagai Construction & Infrastructure) menguruskan projek mereka, menurut Deloitte. Dengan AI, pasukan dapat menghasilkan anggaran yang lebih tepat dan mengurangkan perbelanjaan dan penyimpangan tempoh projek sehingga 10-20%.

Bukan itu sahaja, tetapi durasi kejuruteraan juga boleh berkurangan sebanyak 10-30%. Kecekapan ini sangat penting dalam dunia perniagaan, di mana setiap projek didorong oleh masa dan sumber.

Melalui teknologi AI, pasukan C&I boleh mencapai lebih banyak dengan lebih sedikit, kerana mereka dapat menyelaraskan operasi mereka dan mengoptimumkan aliran kerja mereka. AI benar-benar membolehkan mana-mana perniagaan yang ingin meningkatkan ketepatan dan keberkesanan strategi pengurusan projeknya.

Pandangan yang diperoleh daripada AI dalam projek-projek terdahulu boleh digunakan untuk memberikan maklumat kepada pembuat keputusan semasa proses tempahan bahan-bahan. Dengan menganalisis data, AI dapat menentukan bahan-bahan yang khusus untuk projek itu dan yang mesra-alam diperlukan dalam kuantiti yang betul sambil mengelakkan bahan-bahan yang tidak mematuhi atau tidak sesuai.

Ini tidak hanya membantu mengurangkan risiko penggantian atau kerja semula yang mahal, tetapi juga memastikan hanya bahan terbaik digunakan dalam setiap projek.

AI juga boleh memberikan pandangan berharga dalam pemilihan pembekal yang sesuai dan menentukan masa yang optimum untuk membeli bahan-bahan untuk projek. Algoritma AI terkini dapat menganalisis tren masa lalu, harga bersaing, dan masalah di dalam rantaian bekalan dalam membantu anda membuat keputusan yang baik.

Selain itu, AI mengubah dunia pengurusan projek dengan menggunakan analisis ramalan untuk mencegah jumlah kos yang berlebihan dan memberikan jangka masa yang realistik untuk penyelesaian projek.

mceia 1

This will close in 20 seconds