Skip to main content
HeightsBerita

CIDB Lancar Inisiatif e-Penyerahan BIM Kebangsaan

By Julai 27, 2023Ogos 8th, 2023No Comments
Mah Sing Raih Anugerah Deloitte 03

Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) telah membuka jalan ke arah pemodenan dengan pelancaran Inisiatif e-Penyerahan BIM Kebangsaan (NBES) untuk penggunaan teknologi Pemodelan Maklumat Bangunan (BIM) di Malaysia.

Inisiatif ini, juga dikenali sebagai bertujuan untuk menyelaraskan proses semakan dan kelulusan pelan bangunan oleh pihak berkuasa tempatan, menghasilkan kemudahan menjalankan perniagaan dalam pembinaan.

Inisiatif ini, juga dikenali sebagai National BIM e-Submission Initiative, bertujuan untuk menyelaraskan proses semakan dan kelulusan pelan bangunan oleh pihak berkuasa tempatan, dan memudahkan perjalanan perniagaan dalam pembinaan.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif CIDB, Datuk Ahmad Asri Abdul Hamid, projek NBES memberi impak berkesan dalam menyumbang ke arah mempercepatkan penggunaan BIM yang akan memberi manfaat kepada keseluruhan industri pembinaan.

Dengan sistem NBES, pelan bangunan kini boleh disemak menggunakan teknologi BIM yang terbukti menjimatkan masa dan mematuhi Undang-undang Kecil Bangunan Seragam dan Piawaian Malaysia (Malaysian Standard). Sudah berlalu hari menunggu 21 hari untuk semakan, kerana sistem NBES boleh mengurangkan proses kepada hanya 24- atau 48 jam.

Ini amat berfaedah bagi syarikat yang mempunyai model BIM yang kompleks, kerana mereka juga boleh disemak dengan cekap dalam masa yang lebih singkat.

Sistem NBES jelas menawarkan tahap kemudahan dan kecekapan baharu dalam industri pembinaan. CIDB sedang mengambil langkah untuk bekerjasama rapat dengan majlis tempatan untuk menyediakan latihan dan perundingan penting untuk melaksanakan NBES.

Dengan mengurangkan proses kelulusan dan mempercepatkan pembangunan, majlis tempatan boleh menarik lebih banyak projek dan FDI ke dalam lokasi mereka, sekali gus membuka peluang pekerjaan dan pertumbuhan ekonomi. Walaupun mungkin terdapat kos pelaburan awal, manfaat jangka panjang pelaksanaan NBES dijangka jelas berbaloi.

mceia 1

This will close in 20 seconds