Skip to main content
Pandangan GlobalHeights

Kajian Global Mempamerkan Cabaran Penting Industri Pembinaan

By Julai 27, 2023Ogos 11th, 2023No Comments
Mah Sing Raih Anugerah Deloitte 01

Menurut Tinjauan Projek Modal Global (Global Capital Projects Outlook) tahunan ketiga syarikat InEight – inflasi dan gangguan dalam rantaian bekalan dikenal pasti sebagai isu utama yang akan memberi kesan negatif kepada industri.

Tinjauan itu termasuk cerapan daripada 300 pemilik projek modal dan profesional pembinaan kontraktor di seluruh dunia. Keputusan menunjukkan bahawa 74% responden mengalami gangguan akibat inflasi kos, manakala 70% menghadapi kelewatan dan gangguan dalam rantaian bekalan.

Melangkaui keputusan 2022, 47% projek telah disiapkan pada atau lebih awal daripada jadual tahun ini. Dari segi pengurusan kos, 45% telah berjaya mengekalkan perbelanjaan mereka mengikut bajet, menandakan peningkatan daripada 42% tahun lepas.

Kini, banyak syarikat pembinaan telah mula menggunakan kuasa teknologi dan data untuk meningkatkan kecekapan mereka. Kajian ini menunjukkan bahawa data relevan adalah penting dalam meningkatkan pengurusan risiko untuk 50% responden.

Selain itu, ia membawa kepada penjimatan kos untuk satu pertiga daripada peserta (38%) dan mengurangkan perubahan skop (37%) dan elakkan perlanjutan tempoh project (33%). Selain itu, 46% responden percaya ia memberi kesan positif kepada produktiviti pekerja.

Di sebalik cabaran yang dihadapi, keyakinan kekal tinggi telah direkodkan secara konsisten selama tiga tahun berturut-turut (92% pada 2021, 96% pada 2022 dan 94% pada 2023). Tinjauan positif ini boleh dikaitkan dengan potensi yang ditawarkan oleh teknologi digital dan projek bangunan lestari, yang telah dikenal pasti sebagai kawasan pertumbuhan kritikal.

“Sudah bertahun di mana kebanyakan organisasi menghadapi cabaran di dalam rantaian bekalan dan buruh yang seterusnya telah memberi kesan khusus kepada kos dan mutu kerja,” kata Jake Macholtz, Ketua Pegawai Eksekutif, InEight.

“Kajian ini jelas menunjukkan bahawa organisasi mesti kekal komited mengintegrasikan teknologi terkini sudah pasti akan meraih faedah untuk diri mereka sendiri dan pelanggan mereka.”

ace

This will close in 20 seconds