Skip to main content
HeightsBeritaAcara & Pengumuman

Pelatih TVET Pembinaan Digesa Ceburi Bidang Pengusahawanan

By Februari 29, 2024Mac 1st, 2024No Comments
Construction TVET Trainees Urged to Venture into Entrepreneurship

Timbalan Menteri Kerja Raya YB Datuk Seri Ahmad Maslan mendorong pelatih TVET pembinaan untuk terlibat dalam bidang keusahawanan, sejajar dengan aspirasi Kongres Ekonomi Bumiputera 2024. Ini diungkapkan dalam Majlis Beramah Mesra dengan Pelatih Akademi Binaan Malaysia (ABM) dan CIDB Tech Wilayah Utara.

Construction TVET Trainees Urged to Venture into Entrepreneurship

YB Datuk Seri Ahmad Maslan menekankan manfaat program anjuran CIDB, khususnya Program Usahawan Kemahiran Belia Bumiputera, untuk memperkaya usahawan binaan dengan latihan pengurusan perniagaan. Lebih daripada RM 51 juta telah dibelanjakan pada tahun 2023 bagi latihan kemahiran pembinaan, mencukupi lebih daripada 100 bidang kemahiran ditawarkan di seluruh negara.

Construction TVET Trainees Urged to Venture into Entrepreneurship

Antara bidang yang diminati termasuk Gas Pipe Fitter, Wireman Single Phase, Air-Conditioning & Mechanical Ventilation, Scaffold Erection, dan Plant Operation. Setelah majlis, YB Datuk Seri Ahmad Maslan melakukan lawatan ke fasiliti latihan kemahiran di Kompleks ABM Wilayah Utara bersama Ketua Eksekutif CIDB, YBhg. Dato’ Sr Mohd Zaid Zakaria.

mceia 1

This will close in 20 seconds