Skip to main content
HeightsBerita

Operasi Bersama di Bukit Kiara: Tapak Binaan Diperintah Tutup

By Februari 9, 2024No Comments
Joint Operation in Bukit Kiara Leads to Construction Site Closure

Tapak binaan di Jalan Kiara, Bukit Kiara, telah diperintahkan untuk ditutup, dan 32 pekerja binaan telah ditahan atas alasan dokumen dan permit kerja yang tidak sah.

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), dengan kerjasama pihak polis, Jabatan Imigresen, Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (CIDB), Lembaga Pengurusan Kumpulan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (SWCorp), dan Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (DOSH), telah menjalankan operasi ini.

Tiga notis kompaun telah dikeluarkan dalam tapak binaan tersebut, termasuk dua notis di bawah Seksyen 70 Akta Jalan, Parit dan Bangunan 1974.

Notis-notis ini berkaitan dengan pelanggaran menjalankan kerja-kerja tanah tanpa kebenaran pihak berkuasa tempatan. Selain itu, satu notis telah dikeluarkan di bawah Seksyen 69 Akta Kerajaan Tempatan 1976, yang berkaitan dengan gangguan dari tapak binaan yang mempengaruhi aliran sungai atau laluan awam.

Pemeriksaan ini merangkumi kedua-dua bahagian dalam dan luar tapak binaan, dengan tumpuan pada menilai kebersihan, laluan, integriti struktur, langkah-langkah keselamatan, dan pematuhan kepada keperluan permit.

Dalam kenyataan yang dimuat naik di Facebook, DBKL menyatakan bahawa pemeriksaan melibatkan 24 warganegara Bangladesh, tujuh warganegara Indonesia, dan satu warganegara India, yang dilakukan oleh Jabatan Imigresen Malaysia dan Polis Diraja Malaysia.

ace

This will close in 20 seconds