Skip to main content
Tampilan KhasHeightsPandangan Global

Projek Tenaga Boleh Diperbaharui China di Padang Pasir Gobi

By Februari 9, 2024No Comments
China's Massive Renewable Energy Project in the Gobi Desert

China sedang mengambil langkah penting dalam usaha peralihan dari arang batu dengan pembinaan fasa kedua pangkalan kuasa tenaga boleh diperbaharui terbesar negara itu di Padang Pasir Gobi. Projek ini merupakan pembinaan penting dalam usaha China untuk menjana tenaga lestari dan mengurangkan pelepasan karbon.

Fasa pertama projek, dengan kapasiti sejuta kilowatt, telah disambungkan kepada grid dan mula menghasilkan tenaga pada bulan Julai. Hingga hujung September, ia telah menghasilkan lebih daripada satu bilion kilowatt-jam.

Fasa kedua usaha besar ini telah dimulakan di Hui Ningxia di Barat Laut China. Dibina oleh China Energy Investment Corp, projek ini terletak di Padang Pasir Tengger dan memiliki kapasiti pasang sebanyak dua gigawatt. Apabila siap, ia dijangkakan akan menjana kira-kira 3.96 bilion kilowatt-jam tenaga elektrik bersih setiap tahun, menjimatkan lebih daripada 1.2 juta metrik tan arang dan mengurangkan pelepasan karbon tahunan sebanyak lebih daripada 3.29 juta tan.

Projek skala besar ini memberi tumpuan kepada pembangunan kuasa angin dan kuasa solar, dengan kapasiti pasang sebanyak 13 juta kilowatt. Ia sejajar dengan hasrat kerajaan China untuk mempercepatkan pembinaan kemudahan penghasilan kuasa solar dan angin di Padang Pasir Gobi dan kawasan kering lain. Inisiatif ini akan memainkan peranan penting dalam membantu wilayah-wilayah seperti Ningxia, Xinjiang Uighur, dan Wilayah Autonomi Mongolia meningkatkan struktur tenaga baharu.

Luo Zuoxian, ketua penyelidik di Institut Ekonomi dan Pembangunan Sinopec, menekankan bahawa wilayah-wilayah ini, yang sebelum ini bergantung secara besar-besaran kepada sumber tenaga tradisional untuk pertumbuhan ekonomi, mempunyai sumber kuasa angin dan kuasa solar yang melimpah.

Sokongan kerajaan bukan sahaja memberi faedah kepada ekonomi tempatan malah memastikan bekalan tenaga hijau yang mencukupi bagi seluruh negara.

ace

This will close in 20 seconds