Skip to main content
Pandangan GlobalTampilan KhasPendapat & PerspektifHeightsBerita

Menggabungkan Mesin Pintar dan Teknologi ‘Wearable’ Di Tapak Pembinaan

By September 28, 2023No Comments
Wearable.jpg

Dalam landskap pembinaan yang sentiasa berubah, inovasi mengambil peranan utama ketika industri ini merangkul mesin pintar dan teknologi wearable (alat pintar yang boleh dipakai) untuk mengubah cara tradisional.

Sementara mencipta mesin baru dari awal untuk tugasan seperti penggalian dan angkutan berat adalah satu cabaran hebat, pengeluar sedang mengalihkan usaha mereka untuk meningkatkan peralatan sedia ada. 

Contohnya, baru-baru ini Komatsu memperkenalkan PC210LCE yang menggunakan teknologi bateri lithium-ion yang dibangunkan oleh Proterra.

Excavator ini mempunyai kapasiti bateri 451 kWh, direka untuk beroperasi selama 8 jam. Direka untuk mengurangkan keletihan operator dengan bunyi yang lebih rendah, emisi ekzos yang lebih rendah, dan getaran enjin sifar, PC210LCE sesuai untuk digunakan di kawasan bandar dan luar bandar. 

Teknologi wearable muncul sebagai perubahan lain yang besar. Di antara ini, cermin AR yang mempunyai potensi besar. Bayangkan seorang pekerja pembinaan di tapak dilengkapi dengan cermin AR yang memberikan maklumat segera tentang lokasi objek, kemunculan bahaya, dan bantuan pergerakan dan pemanduan.

Topi pintar, berfungsi sebagai pemantau keletihan peribadi, memberikan pandangan waktu sebenar (real-time) tentang kesejahteraan pekerja. Dengan menganalisis titik data penting, ia memberikan maklumat berharga yang boleh membantu mencegah kemalangan berkaitan keletihan dan memastikan prestasi tenaga kerja yang optimum.

Selain itu, kasut pintar, dilengkapi dengan sensor canggih, menawarkan pandangan komprehensif tapak kerja. Keupayaan mereka mengenal pasti kawasan berbahaya dan perlanggaran potensi dengan jentera meningkatkan keselamatan pekerja.

ext

This will close in 20 seconds