Skip to main content
Pendapat & PerspektifTip & PanduanHeights

Pertumbuhan Sederhana Dijangka Pada Suku Kedua dalam Sektor Pembinaan

By September 27, 2023No Comments
midf

Kajian MIDF Research telah meramalkan bahawa suku kedua tahun 2023 akan menyaksikan pertumbuhan sederhana dalam sektor pembinaan dan perkhidmatan, disertai dengan indeks produk industri yang sedikit lemah. 

Trend ini dijangka membawa kepada pertumbuhan yang lebih sederhana dalam ekonomi keseluruhan pada tempoh yang sama.

Dalam satu ringkasan ekonomi baru-baru ini, MIDF Research menekankan bahawa aktiviti pembinaan Malaysia mengekalkan halaju ke atas dalam suku kedua tahun 2023, menandakan kelima kali berkembang berturut-turut sejak suku kedua 2022. 

Sektor ini melaporkan peningkatan sebanyak 8.1% tahun demi tahun dalam nilai kerja yang dilakukan, berjumlah RM32.4 bilion. Data ini berdasarkan statistik yang diberikan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia.

Laporan tersebut menunjukkan bahawa pertumbuhan industri pembinaan berpotensi untuk berterusan dalam bulan-bulan mendatang, didorong oleh peningkatan semula projek berlandaskan kerajaan dan pengembangan berterusan output sektor swasta.

Pertumbuhan konsisten sektor ini merupakan petanda penting dalam haluan pembangunan keseluruhan Malaysia. Analisis MIDF Research menegaskan peranan penting yang dimainkan oleh industri pembinaan dalam mendorong aktiviti ekonomi dan menjana peluang pekerjaan.

ace

This will close in 20 seconds