Skip to main content
HeightsBeritaAcara & Pengumuman

Langkah Positif Dalam Kemahiran Pembinaan dan Inovasi Kontrak di ICW 2023

By November 17, 2023No Comments
Langkah Positif Dalam Kemahiran Pembinaan dan Inovasi Kontrak di ICW 2023 - ICTC Main

Menteri Kerja Raya Malaysia, Dato Sri Alexander Nanta Linggi, memberi pujian kepada Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (CIDB) atas penubuhan Kerangka Kelayakan Kemahiran Pembinaan (CSQF), yang dilancarkan secara rasmi semasa pembukaan International Construction Week (ICW) ke-22 pada Nov 16, 2023.

Dalam ucapannya, Nanta menekankan impak transformasi CSQF, menekankan peranannya dalam menyediakan pendekatan berstruktur terhadap pembangunan kemahiran dan latihan dalam industri pembinaan Malaysia. Kerangka ini direka untuk membimbing individu memperoleh kemahiran dan kelayakan yang diperlukan oleh industri, mencerminkan komitmen terhadap kecemerlangan.

“Ia menandakan komitmen kami terhadap kecemerlangan, memastikan mereka yang memasuki sektor pembinaan dilengkapi dengan pengetahuan, keupayaan agar peranan mereka dalam industri menyerlah,” katanya.

Menteri juga memperkenalkan Borang Kontrak CIDB untuk Kerja Pembinaan, Edisi 2022. Menonjol kerana menerapkan konsep “kontrak kolaboratif”, bentuk kontrak baru ini mendorong kerjasama, kerjasama, dan perkongsian risiko dan ganjaran (risk and reward) di kalangan peserta projek dalam projek pembinaan.

ictc launch

Ini menandakan peralihan dari perjanjian kontraktual tradisional, di mana sesebuah pihak hanya memberi tumpuan kepada kepentingan dan tanggungjawab individu mereka sahaja.

ICW 2023, diadakan di MITEC, Kuala Lumpur, dari 15 hingga 17 November, pada julung kalinya memperkenalkan BuildXpo: Pameran Industri Pembinaan dan Pembinaan Antarabangsa Malaysia. Pameran mega ini, merangkumi seluruh rantaian bekalan industri pembinaan, dijangka akan menarik lebih daripada 500 pameran dan lebih daripada 10,000 pengunjung.

Pengumuman Nanta menegaskan komitmen industri terhadap pembangunan kemahiran dan memupuk amalan kolaboratif. Inisiatif yang diperkenalkan di ICW 2023 mencerminkan pendekatan strategik terhadap membentuk masa depan kepakaran pembinaan Malaysia sambil menekankan kelestarian dan inovasi.

Langkah Positif Dalam Kemahiran Pembinaan dan Inovasi Kontrak di ICW 2023 - CIDB

ace

This will close in 20 seconds