Skip to main content
HeightsBeritaAcara & Pengumuman

CIDB Diberi Pengiktirafan Global untuk Kompetensi Tenaga Kerja

By November 17, 2023No Comments
CIDB Diberi Pengiktirafan Global untuk Kompetensi Tenaga Kerja - Image 1

Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) telah menerima Sijil ISO/IEC 17024:2012 (International Standard Organization dan International Electrotechnical Commission) dari Jabatan Standard Malaysia (DSM) pada Nov 16. Pengiktirafan antarabangsa ini adalah bukti komitmen CIDB terhadap penilaian dan pengiktirafan kebolehan tenaga kerja pembinaan.

ISO/IEC 17024:2012 ialah pensijilan untuk Penilaian Pematuhan: Keperluan am untuk pensijilan pengendalian badan bagi Individu, yang merupakan pengiktirafan antarabangsa dalam penilaian dan akreditasi kecekapan kakitangan pembinaan.

CIDB menerima ISO/IEC untuk tiga dagangan pembinaan yang mendapat permintaan tinggi dalam sektor minyak dan gas yang meliputi kimpalan, ujian tanpa musnah (NDT), peletupan dan pengecatan.

CIDB Diberi Pengiktirafan Global untuk Kompetensi Tenaga Kerja - Image 2

Penyampaian sijil ini berlangsung semasa majlis pembukaan International Construction Week (ICW) 2023.

Sijil berkenaan disampaikan oleh Ketua Pengarah Jabatan Standard Malaysia, Shaharul Sadri Alwi kepada Ketua Eksekutif CIDB, Datuk Sr Mohd Zaid Zakaria disaksikan oleh Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi.

Pencapaian ISO/IEC ini memberi pengiktirafan antarabangsa kepada semua Sijil Kompetensi Kemahiran Pembinaan (SKKP) yang dikeluarkan oleh CIDB.

CIDB Diberi Pengiktirafan Global untuk Kompetensi Tenaga Kerja - Image 3

Pengiktirafan ini menekankan komitmen CIDB untuk memastikan kebolehan dan pembangunan kemahiran tenaga kerja pembinaan.

Mohd Zaid berkata, “Pengiktirafan ini bukan sahaja meningkatkan kebolehan tenaga kerja pembinaan kami tetapi juga membuka peluang antarabangsa. Ia adalah satu komitmen CIDB untuk mengekalkan standard tinggi dalam industri pembinaan.”

ace

This will close in 20 seconds