Skip to main content
HeightsBerita

IJM Dapat Kontrak Bina SAILH

By Julai 28, 2023Ogos 15th, 2023No Comments
Manfaat Kaedah ‘Prefabrication’ Dalam Pembinaan 06

Anak syarikat IJM Corp Bhd, IJM Construction Sdn Bhd, telah memperoleh kontrak RM653.6 juta untuk membina Hab Logistik Antarabangsa Shah Alam (SAILH) – suatu hab logistik bersijil hijau terbesar di ASEAN.

Fasa pertama SAILH merangkumi kompleks gudang setinggi empat tingkat, kemudahan tempat letak kereta empat tingkat dan pejabat satu tingkat di samping bangunan tambahan termasuk kerja-kerja pengujian dan pentauliahan.

Projek itu telah diberikan oleh Global Vision Logistics (GVL). Hab logistik SAILH baharu, terletak di tapak seluas 71 ekar di Shah Alam, menjanjikan kemudahan yang moden dan cekap sepenuhnya.

Ia akan menampilkan infrastruktur terkini dan teknologi serta sistem yang inovatif. SAILH juga komited terhadap kemampanan, menggabungkan pelbagai elemen hijau yang akan membantu menjadikannya operasi yang lebih mesra alam.

“Pembinaan dijadualkan bermula menjelang suku ketiga tahun ini dengan anggaran siap dalam tempoh 26 bulan. Apabila siap fasa pertama pada 2025, pembangunan itu akan mempunyai keluasan 2.8 juta kaki persegi,” kata IJM melalui satu kenyataan media.

Usaha penting ini akan membantu menyokong pertumbuhan dan menyediakan peluang serantau baharu.

“Kerjasama dengan GVL membolehkan kami mewujudkan hab logistik bertaraf dunia yang bukan sahaja sejajar dengan komitmen sifar bersih syarikat tetapi juga menetapkan penanda aras industri yang baharu,” kata Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah Urusan Kumpulan IJM, Lee Chun Fai.

Lee juga telah mengumumkan bahawa kontrak itu mengukuhkan lagi buku pesanannya kepada RM5.1 bilion, dengan pelbagai projek sektor swasta dan awam dalam pembinaan bangunan dan kejuruteraan awam.

ace

This will close in 20 seconds