Skip to main content
HeightsAcara & PengumumanPandangan Global

CSQF & Pensijilan ISO/IEC: Kejayaan Berganda untuk Sektor Pembinaan Malaysia

By November 20, 2023No Comments
team-engineer-architects-discussing-layout-building-blueprints

Semasa pelancaran International Construction Week 2023 dan BuildXpo 2023 di Kuala Lumpur pada Nov 15, YB Dato Sri Alexander Nanta Linggi, Menteri Kerja Raya Malaysia, mendedahkan dua inisiatif baharu yang bakal mengubah landskap sektor pembinaan negara.

Kerangka Kelayakan Kemahiran Pembinaan (CSQF)

Menteri Nanta Linggi menyatakan kegembiraannya dalam mengumumkan penubuhan Kerangka Kelayakan Kemahiran Pembinaan (CSQF) oleh CIDB Malaysia. Kerangka ini merupakan tonggak penting dalam Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) yang menawarkan pendekatan berstruktur untuk pembangunan kemahiran dan latihan dalam industri pembinaan Malaysia.

“Melalui CSQF, kita bukan hanya menetapkan standard; tetapi juga kita membentuk masa depan kepakaran pembinaan di Malaysia. Ia berfungsi sebagai mercu tanda peluang, membimbing individu yang berhasrat untuk memperoleh kemahiran dan kelayakan yang diperlukan oleh industri.

“Ia mencerminkan komitmen kita terhadap kecemerlangan, memastikan bahawa mereka yang memasuki sektor pembinaan dilengkapi dengan pengetahuan dan kebolehan yang betul untuk cemerlang dalam peranan mereka.”

Penubuhan CSQF juga meletakkan Malaysia sebagai pusat profesional mahir dalam arena pembinaan global. Beliau menekankan bahawa pencapaian ini sejajar dengan aspirasi Malaysia Madani – memupuk bakat, mempromosikan inovasi, dan memacu pertumbuhan mampan.

Pensijilan ISO/IEC 17024:2012

Sebagai sebahagian daripada perjalanan CSQF, CIDB Malaysia telah menerima Pensijilan ISO/IEC 17024:2012 dari Jabatan Standard Malaysia (DSM).

Pengiktirafan antarabangsa dalam penilaian dan pengakreditan kecekapan personel pembinaan ini akan diberikan untuk tiga dagangan pembinaan yang mendapat permintaan tinggi dalam sektor minyak & gas yang meliputi kimpalan, ujian tanpa musnah (NDT), peletupan dan pengecatan.

“Dengan pensijilan ISO/IEC, semua Sijil Kompetensi Kemahiran Pembinaan (SKKP) yang dikeluarkan oleh CIDB Malaysia untuk tiga bidang utama ini akan diiktiraf di peringkat antarabangsa,” kata Nanta.

Latihan kecekapan kemahiran dalam bidang kimpalan, NDT dan jurubagas dan jurucat untuk belia dan kakitangan binaan boleh didapati di pusat latihan milik penuh CIDB iaitu Akademi Binaan Malaysia (ABM) dan CIDB Tech.

mceia 1

This will close in 20 seconds