Skip to main content
Tampilan KhasHeightsBerita

Perniagaan Berkembang di CICEE SEA 2023, Memperkukuh Hubungan China-Malaysia

By April 12, 2024April 15th, 2024No Comments
Business Flourishes at CICEE SEA 2023, Strengthening China-Malaysia Ties

Dalam usaha untuk memupuk hubungan yang lebih kukuh antara China dan Malaysia, Pameran Kecil Pameran Peralatan Pembinaan Antarabangsa Changsha 2023 di Asia Tenggara (CICEE SEA 2023) mempamerkan generasi baharu jentera pembinaan mewah, pintar dan hijau. Acara yang diadakan di Pusat Perdagangan dan Pameran Antarabangsa Malaysia (MITEC) di Kuala Lumpur, menandakan peluang penting bagi perusahaan China untuk mengembangkan jejak mereka di rantau Asia Tenggara.

Timbalan Menteri Pertanian dan Keselamatan Makanan Datuk Chan Foong Hin merasmikan pameran itu, menekankan kepentingan era baharu bagi jentera pembinaan. Dengan keluasan 12,000 meter persegi, pameran itu memaparkan paparan komprehensif jentera konkrit, jentera pengangkat, jentera pengorek terowong, jentera pengangkut tanah, jentera pembinaan dan aksesori.

Lebih 120 peserta pameran mempamerkan produk, teknologi dan idea inovatif yang canggih. Acara itu bertujuan untuk memanfaatkan kerjasama antarabangsa yang difasilitasi oleh Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP), menggalakkan perusahaan jentera pembinaan China untuk meneroka peluang di Asia Tenggara, termasuk penyertaan dalam projek Belt and Road.

Business Flourishes at CICEE SEA 2023, Strengthening China-Malaysia Ties
Business Flourishes at CICEE SEA 2023, Strengthening China-Malaysia Ties

Pameran itu bukan sekadar pameran jentera; ia juga memudahkan pertukaran perniagaan dan kerjasama. Persidangan Kerjasama Ekonomi dan Perdagangan Asia Tenggara Industri Jentera Pembinaan Changsha, bersama lebih daripada 20 pameran perniagaan, menyediakan platform untuk lebih 50 persatuan perniagaan Asia Tenggara yang memimpin delegasi. Bilangan pelawat profesional melepasi 6,000 pada hari pertama sahaja.

Sorotan yang ketara ialah majlis menandatangani semasa pembukaan, di mana tujuh projek kerjasama dan perjanjian perolehan, berjumlah 133 juta yuan (RM86.7 juta), telah dimeterai. Perjanjian ini menandakan satu langkah ke arah perkongsian yang lebih kukuh dan peningkatan kerjasama antara perusahaan China dan Asia Tenggara.

mceia 1

This will close in 20 seconds