Skip to main content
Pendapat & PerspektifHeights

Krisis Simen Menambah Beban Luar Jangka kepada Industri Pembinaan Sabah yang Memulih

By April 12, 2024April 15th, 2024No Comments
Cement Crisis Adds Unexpected Burden to Sabah's Recovering Construction Industry

Industri pembinaan Sabah menghadapi cabaran besar berikutan kekurangan simen yang berterusan sejak pertengahan Oktober. Kekurangan ini telah menjejaskan terutamanya bandar-bandar Pantai Timur seperti Sandakan, Lahad Datu, dan Tawau.

Dengan aktiviti pembinaan semakin terhenti, presiden Persatuan Pembina Sabah (SBA), Henry Tsen, menyuarakan kebimbangan mendalam tentang kesan terhadap pemain pembinaan tempatan, lapor Borneo Post.

Sektor pembinaan di Sabah telah bergelut dengan pelbagai cabaran, termasuk impak berterusan pandemik COVID-19, penutupan, peningkatan bahan binaan dan kos buruh, kekurangan pekerja, dan gangguan dalam rantaian bekalan sejak tiga tahun lalu.

Simen adalah penting dalam pembinaan infrastruktur dan bangunan, menjadikan kekurangan itu sebagai halangan teruk kepada projek pembinaan. Tsen menekankan tekanan kewangan terhadap pemain pembinaan yang beransur pulih daripada kesukaran yang disebabkan oleh pandemik. Gangguan mendadak dalam kemajuan kerja akibat kekurangan simen menambah beban kewangan yang tidak dijangka.

Sambil menyatakan pendirian persatuan berkenaan perkara itu, Tsen menekankan keperluan untuk menambah pengeluar atau pembekal simen serantau bagi memastikan bekalan simen yang lebih dipercayai dan konsisten untuk industri pembinaan.

Di sebalik janji daripada Kerajaan Persekutuan untuk memperuntukkan lebih banyak projek pembinaan kepada Sabah, khususnya baki pakej Lebuhraya Pan Borneo, pelaksanaannya adalah lembap. SBA berharap tindakan pantas dalam melaksanakan projek-projek ini untuk meningkatkan aliran tunai untuk pemain pembinaan Sabah.

Rantaian bekalan yang pelbagai dan teguh untuk bahan binaan penting, seperti simen, adalah penting untuk mengekalkan daya tahan sektor pembinaan dan memastikan projek di rantau ini siap tepat pada masanya.

mceia 1

This will close in 20 seconds