Skip to main content
HeightsBerita

Permulaan Segera untuk Pembesaran Fasa Kedua Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra

By Mei 17, 2024No Comments
Immediate Commencement for Sultan Ismail Petra Airport's Phase Two Expansion

Majlis Tindakan Pembangunan Negeri Kelantan yang diketuai Nik Nazmi Nik Ahmad mengumumkan pada 2 Mei lalu bahawa fasa kedua pembinaan di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra (LTSIP) dijangka dimulakan tanpa berlengah-lengah. Keputusan ini berikutan penutupan sementara dan pembersihan terminal LTSIP lama, memberi laluan kepada projek pembesaran penting ini.

Pembangunan LTSIP, yang datang dengan pelaburan besar berjumlah RM440 juta, dianggap penting untuk pertumbuhan rantau ini. “Pembesaran dan penaiktarafan kemudahan ini merupakan langkah yang ditunggu-tunggu, mencerminkan komitmen kami untuk meningkatkan infrastruktur negeri,” kata Nik Nazmi kepada Bernama semasa majlis perkampungan angkat Madani NRES di Kampung Aril, Melor.

Walaupun terminal baharu itu mula beroperasi pada 1 Mei, ia masih belum siap sepenuhnya. Walau bagaimanapun, ia mempunyai kemudahan moden termasuk lebih 20 kaunter penerbangan, tempat letak kenderaan berbilang tingkat lanjutan, lorong teksi khusus, balai bomba dan penyelamat, kawasan apron yang diperluas, dan sistem tanpa tunai untuk transaksi penumpang.

Kamaruzzaman Razali, Pengurus Besar Kanan di Malaysia Airport Holdings Berhad (MAHB), melaporkan bahawa terminal baharu itu dijangka mengendalikan antara 30 hingga 35 penerbangan setiap hari, menampung peningkatan trafik kira-kira 4,000 hingga 4,500 penumpang setiap hari.

Pembangunan strategik ini bukan sahaja bertujuan untuk mengukuhkan kesalinghubungan Kelantan tetapi juga mempertingkatkan landskap ekonomi dan sosialnya dengan menyediakan pintu masuk terkini untuk pelawat negara dan antarabangsa.

ace

This will close in 20 seconds