Skip to main content
BeritaAcara & Pengumuman

Minggu Pembinaan Antarabangsa (ICW) & BuildXpo 2024 Sasaran RM1 Bilion Jualan Unjuran

By Jun 6, 2024Jun 26th, 2024No Comments

Minggu Pembinaan Antarabangsa (ICW) dan Pameran Industri Bangunan dan Pembinaan Antarabangsa Malaysia (BuildXpo) 2024, secara kolektif dikenali sebagai ICW & BuildXpo 2024, bersedia untuk mencapai mercu tanda dengan unjuran jualan mencecah RM1 bilion. Jangkaan ini disandarkan oleh penyertaan mantap yang dijangkakan pada pameran BuildXpo dan melalui sesi pemadanan perniagaan antarabangsa yang disasarkan. Sesi ini ditetapkan untuk menarik kira-kira 25 pembeli daripada sekurang-kurangnya 10 pasaran yang pelbagai, termasuk China, Thailand, Indonesia, Singapura, Rusia, Zambia, Zimbabwe, Korea, Jepun dan India.

Pada tahun sebelumnya, ICW dan BuildXpo secara kolektif mengunjurkan jualan berjumlah RM494.3 juta, terdiri daripada RM376.5 juta daripada lawatan perdagangan dan RM117.8 juta daripada aktiviti Padanan Perniagaan Antarabangsa.

ICW dan BuildXpo ditubuhkan sebagai acara serantau utama untuk rangkaian, inovasi dan pengembangan dalam sektor pembinaan. Di bawah tema yang berpandangan ke hadapan tahun ini, “Envisioning the Future of Construction”, acara 2024 akan mengetengahkan perhimpunan industri kritikal seperti Sidang Kemuncak Tinjauan Pembinaan 2024 dan Persidangan Penyelesaian Pertikaian Pembinaan, antara lain, mengukuhkan lagi peranannya di barisan hadapan dalam membentuk masa depan industri pembinaan.

Menteri Kerja Raya, Dato Sri Alexander Nanta Linggi, menekankan kepentingan strategik ICW 2024 dalam meningkatkan industri pembinaan Malaysia kepada peneraju global dan meningkatkan kelebihan daya saingnya. Beliau menekankan bahawa ICW dan BuildXpo 2024 bukan sahaja akan menyerlahkan kemajuan teknologi, prospek kerjaya, dan sumbangan masyarakat yang besar dalam industri, meletakkan kepentingan yang paling tinggi pada keterangkuman dan pembangunan mampan sebagai penting untuk kemajuan sektor kolektif.

“Kecekapan industri pembinaan terletak pada kapasitinya untuk menarik dan memperkasakan kemasukan bakat yang dinamik. Dengan keperluan mendesak untuk pemodenan di tengah-tengah kemajuan teknologi yang pesat, ICW muncul sebagai platform penting, menerangi pelbagai bidang kerjaya generasi muda dalam sektor ini. Dalam era digital ini, penglibatan belia hari ini amat diutamakan; kehebatan teknologi semula jadi dan pemacu inovatif mereka mempunyai potensi untuk merevolusikan kaedah pembinaan, amalan kemampanan dan piawaian keselamatan,” katanya.

BuildXpo 2024, komponen pameran ICW, akan mempamerkan rangkaian produk dan perkhidmatan yang komprehensif merentas pelbagai sektor, termasuk teknologi pembinaan, jentera, perisian, Sistem Binaan Berindustri (IBS), peralatan, bahan, sistem bangunan pintar, penyelesaian automasi dan perkhidmatan . Ia juga akan menonjolkan syarikat baharu yang inovatif dalam bidang pembinaan.

Ketua Eksekutif CIDB Malaysia, Dato’ Sr Mohd Zaid Zakaria, semasa pelancaran lembut di MITEC, berkata,  ‘Envisioning the Future of Construction’ melibatkan penerimaan faktor kejayaan utama seperti produktiviti, daya saing, profesionalisme, keselamatan, kualiti dan kemampanan. Kami menjemput peserta industri ke ICW 2024 untuk menemui produk, metodologi dan perkhidmatan termaju serta merebut peluang untuk meningkatkan rangkaian dan kerjasama perniagaan.”

Meneruskan pencapaian ICW dan BuildXpo 2023, yang menyaksikan penyertaan 9,470 pelawat perdagangan dari 37 negara bersama peserta persidangan, pameran tahun ini berusaha untuk mengatasi jumlah ini dengan menarik lebih 10,000 profesional industri. Selain itu, ia bertujuan untuk menyediakan hampir 10,000m² ruang pameran yang menempatkan kira-kira 500 booth. Edisi tahun ini akan disokong oleh Jabatan Kerja Raya (JKR) dan persatuan lain, termasuk Persatuan Jurutera Perunding Malaysia (ACEM), Institut Bangunan Bertauliah dan Institut Arkitek Malaysia (PAM).

ace

This will close in 20 seconds