Skip to main content
HeightsBerita

Merintis Automasi dalam Pembinaan Bawah Tanah Malaysia

By Mei 20, 2024No Comments
Pioneering Automation in Malaysia's Underground Construction

Memandangkan Malaysia terus mengalami urbanisasi dengan pesat, penggunaan automasi termaju dan kecerdasan buatan (AI) menjadi semakin penting untuk meningkatkan kecekapan dan keselamatan industri pembinaan, menurut Datuk Seri Alexander Nanta Linggi, Menteri Kerja Raya. Beliau menekankan keperluan strategik itu semasa berucap pada pembukaan Persidangan dan Pameran Asia Tenggara dalam Terowong dan Angkasa Bawah Tanah (Seacetus 2024) di Kuala Lumpur pada 5 Mei.

Acara yang berlangsung selama dua hari itu menghimpunkan pakar pembinaan serantau dan dianjurkan Institusi Jurutera Malaysia (IEM) dengan kerjasama Persatuan Terowong dan Angkasa Bawah Tanah Antarabangsa (ITA). Matlamat utamanya adalah untuk meletakkan Malaysia sebagai hab untuk usaha berkaitan terowong, memanfaatkan pencapaian masa lalu seperti Terowong Pengurusan Air Ribut dan Lalu Lintas (SMART) dan terowong pengangkutan yang digunakan dalam laluan MRT dan Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) yang sedang berjalan.

Memperincikan lagi pelan hala tuju Malaysia yang dibentangkan dalam Rancangan Malaysia Ke-12 (2021-2025), Menteri Linggi menegaskan bahawa dasar itu bertujuan untuk mempercepatkan penggunaan teknologi termaju. Penyepaduan strategik AI dan automasi ini sejajar dengan matlamat Revolusi Perindustrian Keempat untuk meningkatkan ekonomi digital negara.

Menteri itu juga menekankan projek penting yang menggariskan komitmen Malaysia untuk meningkatkan kesalinghubungan dan pembangunan ekonomi, seperti pembinaan berterusan ECRL dan cadangan Kereta Api Berkelajuan Tinggi Kuala Lumpur-Singapura. Projek-projek ini dilihat sebagai batu utama dalam meningkatkan status Malaysia sebagai negara berpendapatan tinggi melalui rangkaian pengangkutan yang canggih.

Semasa persidangan itu, terdapat juga pembentangan oleh Prof Arnold Dix, presiden ITA, yang berkongsi naratif yang menarik tentang peranannya dalam operasi menyelamat semasa keruntuhan Terowong Silkyara di Uttarakhand, India. Kejadian ini, yang memerangkap 41 pekerja selama 17 hari, adalah bukti kepentingan kritikal keselamatan dalam operasi terowong.

Dengan mengguna pakai lebih banyak teknologi automatik, Malaysia bukan sahaja bertujuan untuk meningkatkan keselamatan dan kecekapan projek tetapi juga untuk memupuk tenaga kerja mahir yang mampu mengendalikan permintaan persekitaran pembinaan berteknologi tinggi. Kementerian Kerja Raya komited untuk menyokong transformasi ini, bertujuan untuk meningkatkan kedua-dua ekosistem pembinaan dan pembangunan profesional kakitangan industri.

ext

This will close in 20 seconds