Skip to main content
Pandangan GlobalTampilan KhasHeights

Malaysia dan Jepun Menjalin Hubungan Yang Lebih Teguh untuk Memacu Teknologi Pembinaan

By Mei 20, 2024No Comments
Malaysia and Japan Forge Stronger Ties to Propel Construction Tech Forward

Dalam perkembangan penting yang bertujuan memajukan sektor pembinaan, Malaysia dan Jepun telah berjanji untuk mempergiatkan kerjasama mereka dalam teknologi dan pendigitalan. Komitmen ini disuarakan semasa mesyuarat penting pada akhir April di Tokyo antara Menteri Kerja Raya Datuk Seri Alexander Nanta Linggi dan Timbalan Menteri Tanah, Infrastruktur, Pengangkutan dan Pelancongan Jepun, Kokuba Konosuke.

Perbincangan itu, mencerminkan hubungan dua hala yang kukuh sejak penubuhannya 65 tahun lalu, tertumpu kepada peningkatan kerjasama, khususnya dalam infrastruktur jalan raya dan pengurusan cerun. Kedua-dua negara berminat untuk memajukan perkongsian maklumat, strategi penyelenggaraan, dan pertukaran keseluruhan kepakaran teknikal.

Nanta menekankan bahawa inisiatif ini selaras dengan Dasar Pembinaan Negara Malaysia 2030, yang memberi tumpuan kepada pendigitalan sektor pembinaan. Beliau seterusnya menegaskan bahawa sinergi antara keupayaan teknologi kedua-dua negara menjanjikan kemajuan dalam projek infrastruktur dan faedah bersama untuk Malaysia dan Jepun.

Tambahan pula, Kementerian telah menjemput penyertaan Jepun dalam dua acara besar akan datang yang mempunyai kaitan penting dengan kerjasama itu. Acara ini, anjuran Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) dan Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (CIDB), ialah Persidangan Konsesi Lebuhraya dari 24-25 Sept dan Minggu Pembinaan Antarabangsa pada November. Penyertaan Jepun dalam acara ini bukan sahaja akan mempamerkan kehebatan teknologi mereka tetapi juga memupuk pemahaman yang lebih mendalam tentang kepakaran mereka dalam sektor pembinaan Malaysia.

Memandang ke hadapan, Menteri Nanta menyatakan keyakinan tentang merangka Memorandum Persefahaman (MoU) menjelang suku kedua 2024. MoU ini dijangka semasa acara Kementerian Kerja Raya di Ekspo Dunia 2025 di Osaka, yang berpotensi membuka pintu kepada firma Malaysia untuk meneroka pasaran Jepun selanjutnya mengikut Perjanjian Komprehensif dan Progresif untuk Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP).

Usaha kerjasama ini memperkukuh hubungan diplomatik dan ekonomi yang teguh antara Malaysia dan Jepun dan menetapkan asas untuk inovasi dan kemajuan masa depan dalam arena pembinaan global.

ext

This will close in 20 seconds