Skip to main content
Pendapat & PerspektifHeights

Menghadapi Pasaran Bahan Binaan Kian Beralih

By Julai 27, 2023Ogos 9th, 2023No Comments
Menghadapi Pasaran Bahan Binaan Kian Beralih

Industri pembinaan kini mengalami masalah kos bahan yang selalu berubah-ubah. Pada Jun 2022, bahan binaan melonjak sebanyak 40.4% berbanding harganya pada Januari 2020.

Walaupun sesetengah bahan mengalami penurunan harga, tetapi harga konkrit, keluli dan batu bata yang biasanya stabil juga telah mengalami harga yang tidak menentu.

Penyebabnya? Kenaikan harga tenaga, kerana bahan-bahan ini memerlukan tenaga yang tinggi semasa proses pembuatan.

Dan ia tidak berhenti di situ. Perhatikan harga komoditi, terutamanya dalam pasaran keluli dan aluminium, kerana ia akan terus mendatangkan ketidakstabilan pada kos bahan.

Apabila industri berkembang dan menghadapi cabaran baharu, pihak berkepentingan mesti berwaspada dan harus menyesuaikan diri untuk terus menuju ke hadapan.

Walaupun sesetengah syarikat telah berjaya meningkatkan produktiviti, yang lain sedang mencari ke arah teknologi inovatif yang boleh membantu mengurangkan pembaziran dan meningkatkan kecekapan.

Dalam pasaran yang berubah dengan pantas ini, adalah penting untuk sentiasa berwaspada dan bersedia untuk melaraskan bajet dan strategi mengikut keperluan untuk kekal berdaya saing dan berjaya.

ace

This will close in 20 seconds