Skip to main content
HeightsBeritaAcara & Pengumuman

Memperluas Horizon: Inisiatif Strategik CIDB dalam Pasaran Pembinaan Australia

By Mei 13, 2024Mei 14th, 2024No Comments
Expanding Horizons: CIDB's Strategic Initiatives in the Australian Construction Market

Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) sedang aktif mengejar peluang kerjasama dalam sektor pembinaan Australia, memfokuskan kepada bidang utama seperti Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET), bekalan buruh, Building Information Modelling (BIM) dan Industrialised Building Systems (IBS). Inisiatif ini muncul daripada penyertaan CIDB baru-baru ini dalam Ekspo Binaan Sydney 2024, menonjolkan komitmen mereka untuk menyepadukan teknologi digital termaju untuk memacu “Pembinaan 4.0” di Malaysia.

Penglibatan CIDB dalam ekspo itu adalah sebahagian daripada strategi yang lebih luas untuk memanfaatkan teknologi dan amalan pembinaan termaju yang boleh dilaksanakan di Malaysia, meningkatkan landskap pembinaan tempatan. Ini termasuk meneroka inovasi digital yang menyelaraskan proses pembinaan dan meningkatkan kecekapan projek.

Expanding Horizons: CIDB's Strategic Initiatives in the Australian Construction Market

Di Ekspo Binaan Sydney, delegasi CIDB, ​​yang diketuai oleh Ketua Eksekutif Datuk Sr Mohd Zaid Zakaria, terlibat dalam rangkaian meluas dan perbincangan strategik dengan kerajaan Australia, pelbagai agensi dan persatuan industri. Interaksi ini penting untuk memupuk kerjasama dua hala dan memudahkan pertukaran pengetahuan, terutamanya dalam metodologi pembinaan canggih yang penting untuk pembangunan bandar pintar dan infrastruktur mampan.

Expanding Horizons: CIDB's Strategic Initiatives in the Australian Construction Market

Semasa ucapannya yang bertajuk “Pembinaan Perniagaan Antarabangsa — Go Global”, Mohd Zaid menekankan kepentingan kerjasama global dan inovasi dalam pembinaan. Kehadiran syarikat terkemuka Malaysia seperti Gamuda, Manly Tech Malaysia, Sunnik Industrial Panel Tanks, Plytech, dan Sudut Swasta di ekspo itu menggariskan kepelbagaian keupayaan Malaysia dalam sektor pembinaan daripada kontrak kepada pembekal bahan binaan dan teknologi termaju.

Usaha ini adalah sejajar dengan mandat CIDB di bawah Akta 520, yang bertujuan untuk menggalakkan dan merangsang eksport perkhidmatan pembinaan Malaysia dan meningkatkan daya saing global industri. Dengan memanfaatkan platform antarabangsa seperti Ekspo Binaan Sydney, CIDB bukan sahaja meningkatkan profilnya tetapi juga mendapatkan pakatan strategik yang menyokong pertumbuhan dan pengantarabangsaan industri pembinaan Malaysia.

ace

This will close in 20 seconds