Skip to main content
Pandangan GlobalHeightsBerita

Firma Korea Selatan Menghadapi Penggantungan Operasi Selepas Runtuhan Tempat Letak Kereta

By September 11, 2023No Comments

Firma pembinaan terkemuka Korea Selatan, GS Engineering & Construction Corp. (GS E&C), dijangka menghadapi penggantungan operasi selama 10 bulan akibat runtuhnya tempat letak kereta bawah tanah di kompleks apartmen di Geomdan New Town berhampiran Seoul.

Mengikut berita Maeil Business News Korea – Kementerian Tanah, Infrastruktur, dan Pengangkutan mengumumkan rancangan untuk mengenakan hukuman kepada entiti yang bertanggungjawab terhadap reka bentuk, pembinaan, dan pengawasan tempat letak kereta yang runtuh.

Menteri Tanah akan menguatkuasakan penggantungan selama lapan bulan, manakala dua bulan tambahan akan diberi oleh Kerajaan Metropolitan Seoul.

Penggantungan ini berlandaskan kerangka keselamatan pembinaan negara yang membenarkan hukuman bagi pembinaan yang buruk disebabkan niat atau kecuaian. 

Penghentian lapan bulan adalah tahap disiplin tertinggi yang boleh dikenakan apabila tiada kematian berlaku di tapak pembinaan yang cacat.

Semasa tempoh penghentian, GS E&C tidak layak menerima apa-apa pesanan baru. GS E&C, yang berada di tangga kelima dalam industri dengan kapasiti pembinaan bernilai US$7.23 bilion pada tahun ini, dianggarkan akan menanggung kerugian yang besar sepanjang tempoh 10 bulan.

Registration is now open

International Construction Week (ICW) 2023
Date: 15-17 November 2023
Venue: MITEC, Kuala Lumpur

This will close in 0 seconds