Skip to main content
Pandangan GlobalPendapat & PerspektifHeights

Cabaran Terkini dalam Industri Pembinaan EU

By Oktober 27, 2023No Comments
Cabaran Terkini dalam Industri Pembinaan EU 04

Industri pembinaan Kesatuan Eropah (EU) kini menghadapi tempoh mencabar, disebabkan kadar faedah yang tinggi dan kos pembinaan yang melambung, yang telah menghentikan pertumbuhannya baru-baru ini. Laporan terkini yang dikeluarkan oleh bank Belanda, ING, telah memaparkan cabaran sektor ini dan meramalkan penurunan yang mungkin akan berlaku pada tahun yang akan datang.

Menurut laporan ING, sektor pembinaan EU mengalami pertumbuhan sifar pada tahun 2023, terutamanya disebabkan oleh separuh pertama tahun yang lebih baik dari yang dijangka. Walaupun mendapat sedikit kelegaan sementara, prospek pertumbuhan industri ini masih tidak pasti, dan ancaman penurunan yang semakin hampir adalah nyata.

Salah satu sebab utama untuk situasi ini adalah keraguan pelabur dan pembeli rumah untuk melabur lebih banyak modal kerana berdepan dengan kadar inflasi yang tinggi dan kadar faedah yang meninggi, serta pertumbuhan ekonomi yang rendah atau negatif.

Selain itu, pembekal bahan-bahan penting seperti simen, bata, dan konkrit, yang membentuk asas rantaian nilai pembinaan, menghadapi penurunan ketara dalam pengeluaran. Pada bulan Jun, pembekal bahan-bahan ini mencatatkan penurunan pengeluaran sebanyak 13% berbanding dengan tempoh yang sama tahun lalu. Negara-negara seperti Austria, Jerman, dan Belanda menyaksikan penurunan yang tertinggi, dengan pengeluaran merosot sebanyak 15% atau lebih.

ING meramalkan penurunan sebanyak 1% dalam pembinaan EU untuk tahun yang akan datang. Penurunan dalam kerja pembinaan baru dijangka akan diimbangi oleh peningkatan dalam kerja penyelenggaraan dan pembaikan, yang sering menjadi lebih ketara semasa keadaan ekonomi yang perlahan. Kerja penyelenggaraan dan pembaikan menyumbang lebih daripada separuh aktiviti industri ini, menunjukkan ketahanannya semasa zaman ekonomi yang mencabar.

Faktor lain yang meredakan kesan ekonomi yang lembap terhadap industri pembinaan adalah keberterusan projek infrastruktur. Projek-projek ini hanya masuk ke kawasan negatif pada bulan Ogos, memberikan sedikit harapan.  Banyak daripada inisiatif infrastruktur ini didorong oleh pelaburan awam, ketersediaan dana EU, keperluan untuk menaik taraf infrastruktur seperti jalan raya dan grid elektrik, dan pengembangan penjanaan tenaga boleh diperbaharui.

ace

This will close in 20 seconds