Skip to main content
HeightsPandangan GlobalTampilan Khas

Bahan Pintar: Merevolusi Kecekapan Pembinaan

By November 14, 2023No Comments
Kecekapan Tenaga dalam Pembinaan Lestari - 4

Dalam siri ini, pasukan HEIGHTS akan meneroka kemajuan dalam bahan-bahan pembinaan, dari pilihan yang menjimatkan tenaga hingga yang mempunyai daya tahan dan estetika yang lebih baik.

Dalam zaman kemajuan teknologi, industri pembinaan berada di ambang transformasi dengan kemunculan bahan pintar. Bahan-bahan canggih ini, yang diisi dengan sensor, peranti tindakan, dan komponen yang rumit, dapat meningkatkan kecekapan pembinaan, keselamatan, dan kelestarian kepada tahap baru.

Di barisan hadapan revolusi ini adalah konkrit penyembuhan sendiri (self healing concrete). Diisi dengan kapsul agen penyembuhan – bahan ini mampu memanjangkan jangka hayat bangunan.

Menurut laporan terbaru oleh Quince Market Insights, pendapatan daripada Pasaran Konkrit Penyembuhan Sendiri dijangka mencapai US$69.47 bilion menjelang 2023, dengan kadar pertumbuhan berpotensi sebanyak 33.5% CAGR dari 2023 hingga 2032.

Selain itu, penggunaan kaca pintar juga mampu menakrifkan semula realiti binaan. Dengan keupayaan untuk mengubah tahap lutsinar ia mengubah paradigma kecekapan tenaga. Ia mengawal silauan dan peningkatan haba, sambil memastikan penggunaan tenaga yang berkurangan.

Namun, kelebihan bahan pintar tidak berhenti di sini. Bahan beradaptasi juga adalah satu konsep yang mencabar pandangan konvensional. Bahan-bahan ni sentiasa ikut keadaan dan suasana sekeliling. Bayangkan bahan penahan haba yang tidak terikat dengan identiti statik; mereka dengan lancar menyesuaikan diri seiring dengan variasi suhu.

Di dalam industri pembinaan Malaysia, sebuah zaman kebangkitan digital sedang membuka sayapnya. Penyuntikan bahan pintar tidak hanya mengisyaratkan era proses pembinaan yang lebih teratur dan tuntutan penyelenggaraan yang berkurangan – ia juga melambangkan penerimaan terhadap inovasi, janji kepada usaha tanpa henti terhadap keselamatan dan kelestarian.

Dalam bahagian seterusnya, kita akan melihat unsur biomimikri dalam pembinaan.

Artikel 1: Kecekapan Tenaga dalam Pembinaan Lestari

Artikel 2: Bahan Prestasi Tinggi Menjadikan Struktur Lebih Kekal

Artikel 3: Revolusi Estetika dalam Pembuatan Bahan Binaan

ace

This will close in 20 seconds