Skip to main content
Pendapat & PerspektifHeights

AI Mewujudkan Kecekapan Baru dalam Industri Pembinaan yang Bernilai US$10 Trilion

By Disember 18, 2023Disember 19th, 2023No Comments
S1

Industri pembinaan kini berada di ambang transformasi penting, terutamanya kerana integrasi pesat Teknologi Kecerdasan Buatan (AI). Alat dan perisian yang dikuasakan oleh AI sedang merevolusikan pelbagai aspek pembinaan, menjana kecekapan baru dalam sektor ini.

Dari reka bentuk pra-pembinaan hingga pembinaan di tapak dan penyelenggaraan berterusan, AI sedang menyusun aliran kerja pada setiap peringkat pembinaan. Teknologi ini tidak hanya memodenkan aspek kewangan yang kompleks, tetapi juga meningkatkan operasi keseluruhan. Syarikat pembinaan menggunakan AI untuk mengurangkan kos bahan, mengurangkan gangguan rantaian bekalan, dan membawa kecekapan yang tinggi.

Penerimaan AI memberi syarikat pembinaan peningkatan dalam pemantauan projek, pembayaran yang lebih cepat dan tepat, dan peningkatan kerjasama, yang pada akhirnya meningkatkan produktiviti di dalam industri ini yang bernilai US$10 trilion.

Walaupun mengatasi cabaran yang ditimbulkan oleh pandemik dan krisis ekonomi yang berikutan, pertumbuhan industri pembinaan bergantung pada keupayaannya untuk mengurus risiko, liabiliti, dan aliran kewangan dengan berkesan sambil menjaga hubungan kukuh dengan kontraktor dan pembekal.

Ini bukanlah tugas yang mudah kerana industri ini kini berdepan dengan ketidakstabilan harga, kekurangan bekalan, dan kekurangan pekerjaan yang menjadikannya sukar untuk memberikan bidaan dan anggaran yang boleh dipercayai. Data yang tidak tepat dan tidak boleh diakses hanya menyusahkan lagi operasi.

Platform dan penyelesaian yang digerakkan AI menawarkan bantuan dengan meningkatkan pengurusan data. Ia memastikan keselamatan data kewangan dan projek, memberikan akses masa sebenar dan pandangan berharga. Syarikat pembinaan sekarang boleh mengesan metrik kewangan penting, mengurus komitmen berbanding bajet, dan mengoptimumkan aliran tunai dengan mudah.

Penyelesaian ini juga menawarkan input projek-projek terdahulu, membolehkan syarikat belajar dari kesilapan lampau dan mengoptimumkan peruntukan sumber, kelebihan yang penting dalam persekitaran sumber yang terhad pada masa kini.

Selain dari pandangan kewangan, pemantauan yang digerakkan AI melindungi syarikat pembinaan dengan mengenal pasti risiko dan anomali.

mceia 1

This will close in 20 seconds