Skip to main content
HeightsBerita

Tindakan Imigresen: Warga Asing Ditahan di Tapak Pembinaan Seremban

By Julai 5, 2024No Comments
Immigration Crackdown: Foreigners Detained at Seremban Construction Site

Jabatan Imigresen, dengan kerjasama Jabatan Hal Ehwal Islam Negeri Sembilan, menahan 87 warga asing tanpa izin di tapak pembinaan rumah mampu milik di Seremban. Serbuan yang dijalankan pada 12 Jun lalu membabitkan saringan 90 warga asing menyebabkan 87 individu yang cuba melarikan diri berjaya ditahan.

Pengarah Imigresen negeri Kennith Tan Aik Kiang menyatakan bahawa tahanan berusia antara 23 dan 55 tahun itu terdiri daripada 52 warga Indonesia dan 35 warga Bangladesh, antaranya 14 wanita. Individu ini didapati telah melanggar pelbagai peruntukan di bawah undang-undang Imigresen Malaysia, seperti tinggal lebih masa dan memasuki negara ini tanpa dokumen yang sah. Siasatan awal sedang dijalankan untuk menentukan tahap penuh pelanggaran ini.

Susulan serbuan itu, mereka dibawa ke depoh Imigresen di Lenggeng, di mana mereka akan kekal sehingga siasatan selesai. Pihak berkuasa juga telah mengeluarkan notis kepada majikan dan penjaga tapak untuk membantu siasatan.

Tan melahirkan rasa terima kasihnya kepada orang ramai atas kewaspadaan dan kerjasama mereka dalam melaporkan aktiviti haram, menggesa majikan dan orang ramai supaya tidak mengupah atau melindungi warga asing tanpa izin. Beliau mengulangi bahawa tindakan tegas akan diambil terhadap mereka yang menggaji atau memberi perlindungan kepada pendatang tanpa izin, seperti yang ditetapkan di bawah Akta Imigresen.

Operasi ini menyerlahkan usaha berterusan pihak berkuasa Malaysia untuk mengurus dan mengawal selia kehadiran pekerja asing, memastikan pematuhan undang-undang imigresen dan melindungi pasaran buruh tempatan.

ace

This will close in 20 seconds