Skip to main content
Pendapat & PerspektifHeights

Pengumuman SEZ Johor Membangkitkan Minat Pelabur

By Disember 8, 2023Disember 11th, 2023No Comments
Holcim Pimpin Usaha Kelestarian dalam Industri Bahan Binaan

Saham-saham syarikat pembinaan yang disenaraikan di Bursa Malaysia telah mencuri tumpuan dengan prestasi yang mengagumkan pada tahun ini, seperti yang dilaporkan oleh The Edge Weekly. Indeks Pembinaan KL telah mencatatkan peningkatan sebanyak 20.52% sepanjang tahun ini, mencapai tahap tertinggi dalam dua tahun dan mengatasi prestasi FBM KLCI.

Menurut Persatuan Kontraktor Binaan Malaysia (MBAM), jumlah kontrak yang dimenangi dalam sektor pembinaan Malaysia berjumlah RM78 bilion pada bulan September, dengan sasaran hingga akhir tahun sebanyak RM150 bilion.

Unjuran ini melebihi jumlah keseluruhan tahun sebelumnya sebanyak RM130 bilion. Tetapi, ia dijalankan dua bulan lewat daripada jadual dan angka tahunan menunjukkan bahawa jumlah kontrak untuk 2023 mungkin 20% lebih rendah daripada 2022, mencecah RM104 bilion.

Salah satu faktor utama dalam peningkatan saham-saham pembinaan adalah pengumuman kerajaan mengenai pembangunan Johor sebagai zon ekonomi dan kewangan khas. Pelabur terutamanya tertarik kepada syarikat-syarikat yang berpotensi mendapat manfaat daripada pembangunan ini.

Pada bulan Julai, Menteri Ekonomi Rafizi Ramli dan Menteri Pembangunan Kebangsaan Singapura, Desmond Lee, telah membuat pengumuman penting mengenai penubuhan pasukan khas (task force) untuk menjalankan kajian menyeluruh tentang penubuhan Zon Ekonomi Khas Johor-Singapura (SEZ).

Selepas pengumuman ini, terdapat peningkatan yang ketara dalam harga saham-saham syarikat yang berkaitan dengan kawasan ini, yang biasanya dirujuk sebagai “Johor counters“. Kenaikan harga saham ini mencerminkan semangat dan keyakinan pelabur yang semakin meningkat dalam prospek ekonomi dan peluang yang muncul daripada pembangunan SEZ Johor-Singapura.

Beberapa syarikat yang mencatatkan keuntungan yang ketara termasuk Ekovest Bhd, UEM Sunrise Bhd, dan Iskandar Waterfront City Bhd (IWCity). Harga saham Ekovest, sebagai contoh, melonjak lebih 62% YTD (tahun hingga kini) kepada 57 sen, manakala UEM Sunrise dan IWCity menyaksikan peningkatan YTD sebanyak 250% dan 177.78%, masing-masing.

mceia 1

This will close in 20 seconds