Skip to main content
Kisah KejayaanHeights

ECRL: Lokomotif Diesel Tiba untuk Menguatkan Usaha Pembinaan

By Februari 21, 2024No Comments
ECRL: Diesel Locomotives Arrive to Bolster Construction Efforts

Dalam perkembangan penting bagi projek Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL), lokomotif diesel yang penting untuk aktiviti pembinaan telah mula tiba di Malaysia. ECRL, inisiatif infrastruktur yang bertujuan meningkatkan hubungan dan merangsang pertumbuhan ekonomi, berkongsi imej lokomotif ini di laman Facebook rasmi mereka pada 23 Oktober. “Berita gembira. Beberapa lokomotif diesel ECRL pertama tiba melalui Pelabuhan Kuantan. “Ia akan membantu aktiviti pembinaan projek tersebut,” katanya menerusi hantaran di media sosial tersebut.

Kedatangan lokomotif diesel ini, yang dibawa ke negara ini melalui Pelabuhan Kuantan yang strategik, menandakan langkah penting dalam kemajuan projek ini. Lokomotif-lokomotif ini kini berada di depot ECRL di Bandar Pelabuhan Kuantan, bersedia untuk memainkan peranan penting dalam menyokong aktiviti pembinaan yang sedang berjalan.

Sebelum itu, Menteri Pengangkutan Anthony Loke memberikan kemas kini kepada Dewan Rakyat bulan lalu, menyatakan bahawa 52.9% projek ECRL telah siap dibina.

Projek ECRL merangkumi rangkaian rel sepanjang 665 km yang akan merentasi negeri Pantai Timur iaitu Kelantan, Terengganu dan Pahang sebelum menghubungkan Lembah Klang di Pantai Barat Semenanjung Malaysia.

Kedatangan lokomotif diesel ini bukan sahaja menandakan langkah lebih dekat kepada penyelesaian projek tetapi juga menggariskan peranan penting yang akan dimainkan oleh ECRL dalam mendorong pembangunan ekonomi, membolehkan pengangkutan yang cekap, dan meningkatkan hubungan di sepanjang Semenanjung Malaysia.

mceia 1

This will close in 20 seconds