cidbcareline 01 
cidb careline clickv2 01

Galeri Info IBS

Mula beroperasi pada 2008, galeri ini mengumpul pelbagai maklumat mengenai IBS dalam bentuk penerbitan poster pendidikan bercetak, penerbitan multimedia, model bangunan IBS dan sampel produk.

Galeri terbahagi kepada enam bahagian utama – Latar Belakang, Teknologi IBS, Kajian Kes IBS, Polisi dan Insentif IBS, Pusat IBS dan IBS Timeline.

 

Galeri Komponen IBS

 

komponen ibs

 

Galeri ini mempamer ciri fleksibiliti pembinaan IBS, penggunaan IBS untuk menghasil semula bangunan sedia ada semasa, serta mencipta bangunan baharu.

Di sini ditunjukkan skala komponen IBS selengkapnya yang kini boleh diperoleh di pasaran Malaysia, serta pusat rujukan IBS untuk memanfaat pereka bentuk, kontraktor dan orang awam.

Di samping itu, faktor skor IBS bagi setiap komponen dan contoh pengiraan skor IBS turut dipamerkan di sini. Galeri ini terbahagi kepada enam zon utama – Sistem Acuan, Sistem Kerangka Keluli, Sistem Konkrit Pratuang, Sistem Acuan, Sistem Kerangka Balak serta Lain-lain Komponen Pembinaan Pratuang.

 

  • Zon: Sistem Acuan
2. Blockwork Zenbes Sdn Bhd Blockwork system

 

  • Zon: Sistem Formwork
Formwork system SBG Asia Pacific M Sdn Bhd Metal Formwork EFCO M Sdn Bhd

 

  • Zon: Sistem Kerangka Balak
Door Timber panel

 

  • Zon: Sistem Komponen Pratuang
Precast wall panel Precast slab for toilet

 

  • Zon Sistem Kerangka Keluli
Roof truss Steel framing system

 

  • Zon: Lain-lain Komponen Pratuang
Sandwich Panel Cycle World Corporation Sdn Bhd Toilet pod Eastern Pretech M Sdn Bhd

 

IBS Show Village

IBS Show Village mempamer tiga struktur kediaman hibrid IBS iaitu sebuah banglo, sebuah apartmen dan seunit rumah teres. Ketiga-tiga bangunan pada asalnya direka bentuk dan dibina berasaskan prinsip Open Building dan komponen IBS. Kesemua struktur binaan tersebut dikekalkan di perkarangan Pusat IBS dan dijadikan unit-unit IBS Show Village bagi tujuan promosi dan latihan.

  • Unit banglo – mengguna blok konkrit ringan dan memanca pratuang.
  • Unit Rumah Teres – mempamer sistem acuan sebagai penyelesaian pembinaan struktur utama IBS.
  • Unit Apartmen – memperinci dinding galas beban konkrit pratuang dan mengguna rasuk dan tiang secara ekstensif.

Lain-lain komponen IBS yang diguna dalam pembinaan struktur kediaman pamer termasuk kekuda keluli & bumbung balak, drywall dan pod bilik mandi.

Kesemua unit kediaman pamer IBS mencapai skor IBS yang tinggi.

 

1. Apartment Unit
1. Terrace Unit

 

1. Front View
4. Ground Floor

 

6. Kitchen Area
5. Master Bedroom

 

Kemudahan Menguji IBS (Makmal Kerja Raya Malaysia)

Makmal kejuruteraan struktur berat skala penuh yang dikenali sebagai Makmal Kerja Raya Malaysia ini diurus oleh Construction Research Institute of Malaysia (CREAM), iaitu cabang penyelidikan dan pembangunan (R&D) CIDB. Makmal Kerja Raya Malaysia dilengkapi sepenuhnya dengan kemudahan dan kelengkapan pengujian yang terkini untuk menyokong kerja R&D berkaitan komponen dan bahan binaan IBS.

Dalam masa yang sama, ia juga menyedia kemudahan menguji untuk komponen struktur skala penuh, yang tidak terdapat di tempat lain. Di samping menjadi makmal menguji penyelidikan, ia juga berfungsi sebagai agensi pentauliahan, yang menyokong industri pembinaan dengan menyedia khidmat menguji tentukur dan khusus.

Dalam masa yang sama, ia juga menyedia kemudahan menguji untuk komponen struktur skala penuh, yang tidak terdapat di tempat lain. Di samping menjadi makmal menguji penyelidikan, ia juga berfungsi sebagai agensi pentauliahan, yang menyokong industri pembinaan dengan menyedia khidmat menguji tentukur dan khusus.

Antara kemudahan utama Makmal Kerja Raya termasuk lantai tindak balas berukuran 15m lebar dan 26m panjang, dinding tindak balas berukuran 6m panjang dan 6m tinggi, mesin menguji universal 2000kN, mesin menguji dinamik 200kN, penggerak statik dengan kapasiti maksimum 2000kN, penggerak dinamik 300kN dan mesin mampatan konkrit dengan kapasiti maksimum 5000kN.

Kemudahan yang ada memboleh ujian struktur dijalankan pada stuktur IBS saiz sebenar, struktur, model, bangunan prototaip, jambatan, galang, dan lain-lain komponen IBS.

Pemasangan dinding tindak balas memboleh pengujian sistem beban tergabung dilakukan pada elemen struktur, iaitu secara menegak dan mendatar. Turut boleh dilaksanakan ialah lain-lain ujian termasuk ujian ketahanan dan penentuan sifat kekuatan dinamik komponen serta ujian contoh bahan pembinaan seperti tegangan, mampatan, lenturan, ricihan dan ujian tarik keluar.

Makmal Kerja Raya adalah yang pertama negara memperkenal penggunaan Radio Frequency Identification (RFID) dalam kemudahan menguji mampatan konkrit. Inilah sebahagian kawalan kualiti lengkap dalam menjalani ujian konkrit demi menyokong pembangunan industri pembinaan.

KOD QR

iso 01iso 02

iso 03iso 04