cidbcareline 01 
cidb careline clickv2 01
 1. PERHATIAN!!! Bermula dari tarikh 1 Januari 2017, bagi pengimportan Bahan Binaan Besi dan Keluli (Iron & Steel) yang mengunakan American Petroleum Institute (API) Monogram perlu menjalani proses verifikasi dari Kilang Pengeluar (factory verification) oleh CIDB sebelum Sijil API boleh digunakan bagi dokumen sokongan untuk permohonan Certificate of Approval (CoA). Verifikasi dari Kilang Pengeluar dijalankan sekali sahaja (one time verification) bagi setiap produk dan akan direkodkan bagi pengeluaran Sijil Perakuan Pematuhan Standard CIDB.
 2.   PEMANSUHAN CERTIFICATE OF APPROVAL (COA) PENGECUALIAN bagi SEKTOR GAS & MINYAK (O&G) bagi TUJUAN KEGUNAAN PEMBINAAN.
 3.   SYARAT-SYARAT PENERIMAAN MILL CERTIFICATE BAGI PRODUK BESI & KELULI. 
 4.   PENGESAHAN PIHAK KETIGA PADA DOKUMEN PERMOHONAN COA. 
 5. Maklumat kepada para pengimport, makmal yang diiktiraf oleh Guangzhou Global Standard Testing Service. (rujuk pautan berikut)   http://www.gsts-lab.com/en/about.aspx  Produk kebersihan (Sanitary Ware) dibawah skop MS 147 , MS 1522 dan MS 795. Sila memohon dengan melengkapkan borang pelantikan Pemeriksaan dan Makmal pihak ke 3.
 6.   IMPORTATION PROCEDURE FOR SUPERSTRUCTURE (HSCODE 7308). 
 7. PERLAKSANAAN FTA ASEAN-CHINA VERSI AHTN 2012 – 10 DIGIT.

   

PERINTAH KASTAM:
Duti Kastam ( Barang-barang Di Bawah Perjanjian Rangka Kerja Kerjasama Ekonomi Komprehensif Antara ASEAN dan China) (Perintah Tatanama Tarif Berhamonis ASEAN 2014)

Berkuatkuasa 15 September 2014 (Tarikh Bill Of Lading) mana-mana produk yang diimport dari negara China yang telah sampai di pintu masuk negara harus menggunakan AHTN – 10 digit untuk pengisytiharan semasa membuat permohonan CoA (Certificate of Approval) dari CIDB.

 

 1. Selaras dengan prosedur dan syarat-syarat pengeluaran Sijil Kelulusan (COA), di bawah Perintah Kastam (Larangan Mengenai Import), produk/bahan binaan yang diperbuat daripada besi dan keluli untuk dibawa ke negara ini perlu mendapatkan Sijil Produk atau lulus Laporan Ujian Jenis Penuh (FTTR) sebelum dihantar ke negara ini. Apa-apa produk besi dan keluli lebih daripada 250 tan metrik yang telah didepositkan di pintu masuk negara ini (dengan tarikh Bill Muatan selepas 15 Oktober 2013) tanpa mempunyai mana-mana dokumen tidak akan diluluskan oleh CIDB. Pengimport perlu menanggung apa-apa implikasi yang timbul akibat daripada pelanggaran syarat-syarat.
 2. Pengimpotan paip API dengan Pensijilan API dan monogram sah tidak perlu diuji oleh CIDB.
 3. Semua produk-produk besi dan keluli untuk tujuan pembinaan perlu mematuhi Standard Malaysia (MS), sekiranya MS didapati.
 4. Keluli struktur untuk tujuan pembinaan mengikuti keperluan MS EN 10025.

KOD QR

iso 01iso 02

iso 03iso 04